Dag 24en 25 Tsjernobyl

September 19, 2018

Daar ging ik dan om half 8 moest ik me melden bij Chernobyl exclusive tours want ik had de beslissing gemaakt om wel naar Tsjernobyl te gaan!

We kwamen aan bij het 30 km punt en daar werden onze paspoorten gecheckt en of we wel een lange broek, dichte schoenen en een shirt met lange mouwen aan hadden, natuurlijk was er weer iemand die zich daar niet aan had gehouden... gelukkig was er iemand met een extra lange broek en was het probleem opgelost.
We gingen de 30km zone in waar we eerst een monument bezochten, het monument was gebouwd door de brandweerlieden die mee hadden geholpen met de ramp, ik vond het een bijzonder monument omdat het door de brandweerlieden zelf was gebouwd. Deze brandweermannen hebben hun eigen leven opgeofferd en vele zijn gestorven of hebben kanker gekregen.

Vervolgens bezochten we het monument voor de verloren dorpen. Het is een plateau met 2 lagen en op de lagen is voor elk dorp een ring geplaatst. 

In de 30 km zone wonen op dit moment nog ongeveer 300 mensen, net na de ramp waren er al mensen die stiekem terug gingen naar hun huizen en zich verstopte voor de politie, de politie was het hier natuurlijk niet mee eens en de situatie werd steeds gewelddadiger, toen het op een gegeven moment te geweldadig werd tussen de mensen en de politie koos het lokalen leger om op te komen voor de bevolking en mochten de 1200 mensen in hun huizen blijven wonen. Nu 30 jaar na de ramp wonen er dus nog ongeveer 300 mensen de rest is overleden aan ouderdom. 

We verlieten de 30km zone voor de 10km zone. In de 10km zone is de meeste radiation hier woont dus ook niemand meer, maar er werken nog wel heel veel mensen ook aan de plek waar alles is gebeurd de mensen zorgen er voor dat de radiation zich niet kan verspreiden. Er mag in dit gebied ook absoluut geen vuur worden gemaakt hierdoor kan het zich verspreiden in de lucht. We mochten ook echt niet eten en we moesten onze lippen schoonmaken als we wilde drinken.  

We bezochten een district in de 10km zone waar alle huizen overgelaten zijn aan de natuur en aan de mensen die er stiekem kamperen, ik snap niet waarom mensen dat zouden willen maar goed. We mochten stiekem de flat gebouwen in als er geen andere groepen in de buurt waren, de meeste spullen waren mee genomen op een paar gasvornuize en piano's na. In een kamer vond ik op de muur een hele grote landkaart en dat vond ik toch wel bijzonder, ik bedoel 30+ jaar geleden in de Sovjet tijd had ik niet verwacht dat de mensen bezig waren met wereld kaarten. 

Vervolgens bezochten we een zwembad met basketbal zaal en een oude school die later werd gebruikt als trianig centrum voor politie en het leger (dat verklaarde alle gasmaskers die overal lagen). 

In de school was een kamer waar les werd gegeven over de Sovjet unie daar lagen nog allemaal boeken en hingen posters aan de muur.


We bezochten natuurlijk ook de beroemde verlaten kermis met de bots auto's en het reuzenrad. Er was een Belgische jonge in de groep en die had een meter bij zich om de radiation te meten, de gids vertelde dat ze nooit in het midden van het plein van de kermis ging staan want daar zou de radiation het ergst zijn, dus wij er allemaal heen om te meten hahaha. De gids vertelde dat na de ramp hier de auto's werden gewassen dus dat verklaarde waarom het daar extra erg was. Ze hebben er wel asfalt overheen gelegde maar op sommige plekken groeien er bomen doorheen dus komt de radiation er ook weer doorheen.  

Vervolgens bezochten we het centrale gedeelte van de stad het werd mij wel duidelijk dat Tsjernobyl onwijs welvarend was mensen hadden geld en waren gelukkig van de 50000 mensen waren er 15000 kinderen. Aan de rechterkant van het plein werden er net na de ramp ijsjes en cake uitgedeeld en op dat zelfde moment landen er een helikopter die net over de ramp plek had gevlogen en door het opwaaien van al het stof van de helikopter en het stof op de grond zijn er onofficieel 4 duizend kinderen overleden, heftig he. 

Weetje wat ik heel bijzonder vond, mensen wisten nergens van en werden na de ramp verteld om hun meest belangrijke spullen te pakken en hadden geen idee dat ze nooit meer terug konden keren...

Het was een bijzondere dag en ik ben blij dat ik ben gegaan! 

 

 

 

 

Please reload

Contact

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now