Dag 76: On the road

November 18, 2018

We lieten Lhasa achter ons en in ongeveer 8 uur reden we naar Shigatse. Shigatse is de tweede grootste stad van Tibet en is een belangrijke stad voor de yellow heat pancha lama. Lhsa is de belangrijkste stad voor de Dalai lama, en Shigatse is dat voor de Pancha lama.  

Even voor de duidelijkheid de Dalai lama gaat over het geloof en de politiek en de Pancha lama is er alleen om over het geloof te vertellen. De Dalai lama is op dit moment ook niet in Tibet hij woont in India want in Tibet is hij niet veilig. Maar we mogen absoluut praten over deze situatie dat is verboden.

De weg naar Shigatse was geweldig. Het landschap heeft denk ik iets weg van mars. De bergen zijn verschillende kleuren bruin en rood en er zitten een soort van scheuren overal. De bouwstijl van de huizen is ook geweldig, de huizen zijn eigenlijk een soort van vierkante blokken maar de ramen, deuren en de randen van de platten daken zijn allemaal mooi versierd en dat maakt het zo mooi. Op het dak hebben de huizen takken met gebeds vlaggen. De vlaggen zijn 5 verschillende kleuren:
Geel voor de aarde
Groen voor het water
Blauw voor de hemel
Wit voor de wolken
En op de vlaggen staat altijd dezelfde mantra: om mad nem pedme uhm. Deze mantra gaat over gezondheid en lang leven. 

Onderweg stopte we bij een prachtige stuwdam het water was zo blauw en het zag er zo mooi uit met de bruine bergen dat ik er naar kon blijven kijken het was echt prachtig!

We stopte in het dorpje Gyantse om bij de politie papieren aan te vragen om naar de base camp van mount Everest te mogen. Maar we waren een beetje aan de vroege kant dus bezochten we een nunnery. Dit is een monastery voor vrouwelijke monniken. Het was weer een prachtig gebouw met muurschilderingen, beelden en heel véél "prayer wheels".  

Nadat we de permits hadden opgehaald bij de politie reden we naar Shigatse. In Shigatse liepen we samen met de lokalen mensen tijdens zonsondergang een rondje om de monastery. De monastery was gebouwd op een berg en het rondje ging dus ook se berg op en zelfs hier waren er mensen die het rondje maakten door middel van op je knieën gaan en dan je uitstrekken op de vloer met je voorhoofd tegen de grond en dan weer opstaan. Het is zo indrukwekkend dat de mensen dit doen, ik bedoel op een vlakken grond vond ik het al indrukwekkend maat om iemand het se trap op en af te zien doen was wel echt heel bijzonder. De mensen geloven zo sterk zoiets kan ik me echt niet voorstellen.  (Op de eerste foto is het uizciht te zien)

 

Please reload

Contact

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now