Dag 114 het is voorbij

January 31, 2019

Het is over het is voorbij! Ik heb mijn droomreis gemaakt en alles is zo snel gegaan, het lijkt wel alsof ik gisteren op de bus stapte in Amsterdam!
Ik heb zoveel onvergetelijke dingen meegemaakt, zoveel bijzondere mensen ontmoet, zoveel mooie dingen gezien, kennis gemaakt met veel verschillende culturen, zoveel chaos maar op hun eigen manier was elk land geordend. Ik ben natuurlijk ook ziek geweest hoogteziekte en voedselvergiftiging maar eigenlijk was dat alles. De reis is zo ongelofelijk smooth gegaan, de bussen de treinen alles ging zoveel makkelijker dan ik ooit had kunnen denken.
Als ik zou moeten kiezen welk land mijn favoriet was dan kan ik dat echt niet, elk land had iets bijzonders en de reis word natuurlijk ook gemaakt door de momenten en door de mensen die je ontmoet.
Ik heb me nooit alleen gevoeld of ik heb nooit het idee gehad dat ik ergens onveilig was er zijn zoveel lieve en behulpzame mensen op de wereld!

Ik kan geen favoriet land kiezen maar ik heb wel een paar hoogtepunten over de hele reis:
• Europa heeft zoveel mooie plekken, Kroatië en Oekraïne hebben echt mijn hart gesloten. Kroatië is een prachtig land met mooie watervallen en een heerlijke blauwe zee. Oekraïne was echt een verassing voor mij ik had niet heel veel verwachtingen maar ow wat heeft dit land mijn hart gestolen de mensen waren zo lief ook al spraken niet veel mensen Engels iedereen was zo behulpzaam! Daarnaast hebben ze heerlijk eten en is het er onwijs goedkoop! Ik ga zeker terug naar Oekraïne want ik heb er veel te weinig van gezien.

• Lake Baikal was echt onvergetelijk! Na 4 dagen in de Trans Siberië express kwam ik aan in Irkutsk waar het zo ongelifelijk koud was dat ik gelijk een paar dikke handschoenen kocht. Maar de dag erna was het een wereld van verschil de lucht was strak blauw en de zon scheen volop, een perfecte dag voor een bezoekje aan lake Baikal. Na een heftig ritje van ongeveer een half uur kwam ik aan bij het meer. Het was een zaterdag dus er waren veel lokalen mensen. Overal waren mensen verse vis aan het roken en van hun vrije dag aan het genieten. Ik kocht een gerookte vis en een brood en ik heb daar heerlijk samen met de lokalen mensen de beste gerookte vis ooit gegeten.

• Mongolië was een groot hoogtepunt, 6 dagen paardrijden en slapen bij de lokalen nomaden. 

• In China had ik 2 hele bijzondere momenten de eerste was toen een vrouw die geen woord Engels sprak mij achter op haar scooter nam om mij naar mijn hostel te brengen ik denk dat we wel een uur hebben rond gereden opzoek naar mijn hostel onderweg stopten we voor een paar foto's en brachten we wat spullen naar haar man echt een onvergetelijk moment.

• Het tweede hoogtepunt was mijn bezoek aan de woestijn het was allemaal zo last minut en ik denk dat dat het ook extra speciaal maakten. Ineens zat ik in China op een kameel om een nacht in een tent in de woestijn te slapen.

• Tibet was zeker een van de hoogtepunten. Tibet is zo bijzonder het is echt met niks te vergelijken er bestaat geen plek op de wereld die is zoals Tibet. De bevolking is zo gebonden aan hun geloof, overal zie je mensen met prayer wheels en prayer beats en ze lopen in prachtige kleding. Daarnaast is het landschap heel bijzonder het lijkt wel alsof je op mars ben beland.

• In Nepal heb ik samen met Tally een trek gedaan door het Annapurna sanctuary wat geweldig was, ondanks het slechte weer en de bewolking die vaak het uitzicht wegnam was het een geweldige ervaring.

• India was chaotisch! Maar heel bijzonder. Varanasi is sowieso een bijzondere stad met de Ganges waar de lichamen van overleden mensen worden verbrand het was heel bijzonder om hier een paar dagen door te brengen. Maar eigenlijk was het zuiden van India mijn favoriet de backwaters waren zo mooi en zo rustgevend.

 

Ik heb me ook vaak verbaast over dingen en dat wil ik ook nog even met jullie delen
• In China verbaasde ik me over hoe mensen in hun eigen wereld leven mensen denken niet echt aan elkaar (hier bedoel ik natuurlijk niet de hele bevolking mee er zijn ook heel veel lieve mensen in China) in treinen en bussen en zelfs in de hostels hebben ze gewoon hun telefoon op het luidste standje en kijken ze series of zijn ze berichten aan het sturen. Super irritant!
• Het gerochel is wat was dat ranzige zeg daar moeten ze overal in Azië gewoon lekker mee stoppen.
• Ik verbaasde me in China ook over het feit dat mensen zo eerlijk zijn, niemand probeerde mij extra te laten betalen voor bijvoorbeeld eten of vervoer dat is in Nepal en India wel anders.
• Ik verbaasde me enorm over het feit dat in Nepal en India er zoveel mensen goed Engels spreken vooral na anderhalve maand in China waar bijna niemand Engels spreekt is dat echt iets bijzonders haha!
• Ik verbaasde me in Nepal erg over het feit dat de wegen zo slecht zijn, ik heb het idee dat de regering gewoon helemaal niks om de bevolking geeft en dat is zo oneerlijk want de mensen zijn zo lief!
• In India verbaasde ik me over het feit dat ik me zo veilig voelde. Iedereen waarschuwde me voor India, want india zou zo gevaarlijk zijn... nou niks van gemerkt! Natuurlijk wilde alle mannen constant met me op de foto maar meestal zei ik nee! De mannen behandelde me met respect, ze probeerde me altijd zo min mogelijk aan te raken zelfs in drukke straten liepen ze zoveel mogelijk om me heen. Een keer was er een taxi chauffeur die maar bleef vragen waar ik heen moest en toen ik 3 keer nee had gezegd (Normaal stoppen ze bij de eerste nee eigenlijk al) zeiden de andere chauffeur tegen hem dat die me met rust moest laten!
• Er is me tijdens de reis wel duidelijk geworden waarom je een boeten krijgt in Nederland voor wildplassen. In China dragen kinderen broekjes met een openkruis zodat ze overal gewoon op straat plassen vind ik best een mooie oplossing want hierdoor gebruik je een stuk minder luiers maar in India heb ik zoveel mannen zien plassen echt gewoon op de meest gekke plekken en ook gewoon zonder schaamte echt iets wat je gewoon niet wilt zien haha! Dus lang leven het wildplassen verbod in Nederland.

Ik wil iedereen echt heel erg bedanken voor het volgen van mijn reis ik hoop dat ik mensen heb kunnen inspireren om ook een bijzondere reis te maken of misschien ideeën heb kunnen geven om bepaalde landen te bezoeken. Mijn reis is nu afgelopen maar ik ga door met het delen van mijn reizen! Ik ben nu op Sri Lanka en daarna vlieg ik weer naar Zuid-Afrika in deze landen ga ik natuurlijk ook weer van alles mee maken want ik zit nooit stil haha!

Heel veel liefs, Tessa  

Please reload

Contact

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now